Η νέα τάση στο αδυνάτισμα (close up, Μάιος 2014)
Μπήκε η Άνοιξη κι αυτό ξέρετε τι σημαίνει… η αντίστροφη λιπο-μέτρηση έχει αρχίσει. Αρχίζει η πλύση εγκεφάλου για το πώς θα αδυνατίσετε εύκολα, γρήγορα, πως θα αποκτήσετε το τέλειο κορμί, το σμιλευμένο, το αψεγάδιαστο… Δεν μας ρωτάνε αν έχουμε ανάγκη την τελειότητα, απλά μας την επιβάλλουνε όπως το καινούριο i-phone, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη κι όλες τις καινοτομίες.
Η νέα τάση στο αδυνάτισμα είναι η τάση για εμετό. Απεγνωσμένοι για μια εικόνα που να ταιριάζει στα διεθνή ανορεξικά-instagram-photoshop πρότυπα απ’ τη μια κι ανίκανοι να συνδυάσουν υγεία, εργατικότητα και διατροφική ισορροπία από την άλλη, οι σύγχρονοι άνθρωποι καταφεύγουν σε διατροφικές συνήθειες που φλερτάρουν έντονα αν όχι θεωρούνται επίσημα ψυχολογικές διαταραχές.
Όλοι γνωρίζουμε την ανορεξία και τη βουλιμία. Η ανορεξία είναι μια παθολογική άρνηση προς το φαγητό που οδηγεί ή στην ψυχοθεραπεία ή στο θάνατο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε για την ανορεξία είναι ότι:
– βασίζεται σε μια διαταραγμένη εικόνα του εαυτού ο οποίος προφανώς θεωρείται βαρύτερος απ’ ότι είναι πραγματικά,
– ξεκινά στην προεφηβεία ως μια προσπάθεια του παιδιού να αποφύγει την ενηλικίωση και τη σεξουαλική του ωρίμανση, άρα φανταστείτε παιδιά κι όχι μοντέλα να πάσχουν,
-καταστρέφει μύες, μαλλιά, δόντια και προκαλεί αμηνόρροια στα κορίτσια,
-χρειάζεται άμεση ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, οικογενειακή ψυχοθεραπεία.
Τελικά δεν ακούγεται και τόσο παράξενο… όλοι κατά καιρούς γκρινιάζουμε για την εμφάνισή μας γιατί την θεωρούμε πολύ σημαντική για την προσωπική μας ζωή και την επαγγελματική μας πρόοδο.
Η βουλιμία είναι η υπερκατανάλωση ακατάλληλων τροφών που ακολουθείται από μια εξισορροπητική συμπεριφορά, συνήθως προκλητό εμετό. Αυτά που δεν γνωρίζουμε για τη βουλιμία είναι ότι:
- δεν προδίδεται από την εξωτερική μας εμφάνιση γιατί η υπερφαγία που ακολουθείται από κάποιου είδους εξισορρόπηση δεν μπορεί ν’ αλλάξει πολύ το σωματικό μας βάρος,
- εκτός από τον εμετό, άλλες εξισορροπητικές συμπεριφορές θεωρούνται η έντονη γυμναστική, τα διαστήματα αφαγίας κι αποτοξίνωσης, επικίνδυνες δίαιτες λίγων ημερών κ.α. Ούτε και αυτό είναι τόσο ξένο σε πολλούς από μας. Όλη αυτή η προπαγάνδα για τις detox δίαιτες, οι πανικόβλητες εγγραφές στα γυμναστήρια με την πρώτη λιακάδα και η υπερκατανάλωση ρυζογκοφρέτας σε βαθμό κακουργήματος είναι βουλιμικές συμπεριφορές,
- ο εμετός καταστρέφει τα δόντια και προκαλεί καρκίνο του οισοφάγου,
- όπου ακούτε οισοφαγική παλινδρόμηση κρατήστε και μικρό καλάθι,
- η πρώτη celebrity που μίλησε δημόσια για το πρόβλημά της με τη βουλιμία ήταν η Diana.
Ο προκλητός εμετός βέβαια έχει παραγίνει… οι τουαλέτες των εστιατορίων φιλοξενούν τα άγχη μας που θα ‘πρεπε να αναλύουν οι ψυχολόγοι. Έχουν μπει δυναμικά στο πρόβλημα και οι άντρες και γενικά η βουλιμία πλήττει ώριμους ανθρώπους .
Αυτοί που επενδύουν στο κυνήγι της τελειότητας δεν αγαπούν και δεν πιστεύουν στους ανθρώπους. Πιστεύουν μόνο στη δύναμη της εικόνας και της τεχνολογίας. Η εποχή προσφέρεται για ρομποτοποίηση. Θέλουμε όμως να βιώσουμε τη νίκη της τεχνολογίας πάνω στον άνθρωπο σαν έναν σύγχρονο τέρας που στρέφεται ενάντια στον δημιουργό Φρανκενστάιν ή όχι; Για να αντισταθούμε θα πρέπει να θυμηθούμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Τι σημαίνει ετοιμάζω το φαγητό, απολαμβάνω κι όχι ξερνάω. Τι σημαίνει αισθάνομαι ωραία κι όχι αισθάνομαι ωραίος. Τι σημαίνει προσαρμόζομαι στις αλλαγές και δεν αγκιστρώνομαι από την τελευταία καλή ανάμνηση του εαυτού μου.
Η εικόνα μας δεν καθορίζει αυτό που είμαστε όπως η φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει το IQ, τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας. Η ζωή είναι εξέλιξη κι όχι πόζα. Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να μάθει να απολαμβάνει το φαγητό κι όχι να κάνει check in στο εστιατόριο, πρέπει να ανοίγει το παράθυρο το πρωί κι όχι το i-phone για να δει τι καιρό έχει.